Piękno w zgodzie z naturą

Dodane: 16-02-2017 06:42
Piękno w zgodzie z naturą www.casablanca.sklep.pl

Czym jest i jak działa maseczka kosmetyczna?

Maseczka kosmetyczna - zabieg stosowany na skórę twarzy w celu poprawienia jej kondycji - oczyszczenia, odżywienia, złagodzenia niekorzystnego wpływu środowiska, zniwelowania niepożądanych zmian (łojotok, rozszerzone naczynia krwionośne itp.) lub efektów starzenia się. Choć najczęściej stosują go kobiety, przekonuje się do niego coraz więcej dbających o swą powierzchowność mężczyzn.

Na uprzednio umytą i osuszoną twarz nakłada się maseczkę, zazwyczaj w postaci pasty, papki lub kremu, a po upływie kilku do kilkunastu minut zmywa się lub ściera jej resztki (niektóre, zwłaszcza gotowe specyfiki wchłaniane są w dość znacznym stopniu przez skórę). Po oczyszczeniu skóry należy ją przetrzeć tonikiem, by przywrócić naturalne pH skóry.


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Maseczka_kosmetyczna


Sposoby używania kosmetyków naturalnych

Najważniejszą zaletą kosmetyków naturalnych jest fakt, że zostały one wyprodukowane z naturalnych składników. Dlatego mogą być stosowane przez osoby w każdym wieku, nawet te, które posiadają bardzo wrażliwą skórę i muszą dbać o jej stałe odżywanie i nawilżanie.

Wobec tego kosmetyki naturalne powinny być stosowane zgodnie ze swoim przeznaczeniem, a czasami trzeba będzie przygotowywać z nich odpowiednie preparaty, które będą nakładane na skórę twarzy i całego ciała. Zdarza się także, że kosmetyki naturalne muszą być specjalnie przechowywane, na przykład w bardziej chłodnych czy zaciemnionych miejscach, ponieważ są one bardziej podatne na złe warunki przechowywania. Mogą wówczas stracić swoje dobre właściwości. Jednak dobrze przechowywane kosmetyki naturalne mogą być używane przez długi czas.


Z Wikipedii o olejku monoi-tiare

Olej monoi-tiare - olej przygotowywany z kwiatów bądź pąków gardenii tahitańskiej (Gardenia taitensis) macerowanych w oleju kokosowym. W temperaturze poniżej 22 °C olej zastyga, ma białawy kolor i przyjemny zapach. Zawiera duże ilości kwasu laurynowego, kwasu mirystynowego oraz kwasy: palmitynowy, olejowy i kaprylowy.

W przemyśle kosmetycznym polecany dla skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej i podrażnionej. Nadaje skórze miękkość, jedwabistość, chroni przed złym wpływem czynników zewnętrznych, a także przed utratą wody. Stosowany również w maskach przy suchych, łamliwych włosach, jako dodatek w olejkach do kąpieli. Dodawany do preparatów After-Sun jako ochrona przeciwsłoneczna. Do oleju monoi-tiare dodawany jest również często olejek eteryczny (waniliowy, ylangowy lub z drzewa sandałowego).

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Olejek_monoi-tiare



© 2019 http://informator.kylos.pl/